Пет клуба скочиха срещу „аквариума” на „Лудогорец”

Публикувано на: 08.11.2017 г. 16:05 ч.

Пет клуба от Първа лига написаха писмо до БФС във връзка със сектора за гости на стадион „Лудогорец Арена“ в Разград. Това са ЦСКА, „Берое”, „Етър”, „Локомотив” (Пд) и „Ботев” (Пд). Текстът до футболната централа бе публикуван на сайта на ЦСКА.

 

Ето какво гласи писмото до БФС:

Уважаеми господа,

Вече втора година привържениците на гостуващите отбори на стадион „Лудогорец Арена“ в Разград са подложени на изключителен произвол от страна на ръководството на ПФК Лудогорец 1945 ЕАД.

Противно на всякакви утвърдени норми, както и на международни конвенции, по които Република България е страна, в зоната за привърженици на гостуващи отбори бе изграден така нареченият „Аквариум“, който се състои от масивни метални решетки и шумоизолиращо стъкло. „Аквариумът“ освен че е неудобен за привържениците също така и затруднява максимално подкрепянето на техния тим. Също така при лоши метеорологични условия използваното стъкло се запотява, което пък прави невъзможно дори гледането на самата футболна среща.

Припомняме, че това „съоръжение“ бе изградено след активни протести на фенове на различни отбори от цялата страна срещу стария сектор за гости, който бе ограден с масивни метални огради и приличаше на концентрационен лагер от периода на Втората световна война.

От всичките 29 професионални футболни клуба в България единствено ПФК Лугодорец 1945 предприема такива драконовски мерки спрямо привържениците на футболната игра и се опитва да обезмисли самото посещение на футболните срещи в Разград. Единственият подобен случай е секторът за гости в гр. Русе, където и в момента е опъната преградна мрежа, която създава сериозни рискове за феновете в случай на необходимост от бързо излизане от стадиона.

Искаме да напомним, че футболът е спорт именно за хората и че без привържениците той в никакъв случай не би бил социалният феномен, който ние всички познаваме и обичаме. Ръководството на ПФК Лудогорец 1945 ЕАД неедонократно e обяснявало, че „Аквариумът“ е изграден, заради поведението на гостуващите привърженици на стадион „Лудогорец Арена“. В нито един момент обаче не чухме обяснение защо нито един друг професионален футболен клуб в Първа или Втора професионална лига до момента не се е оплакал от нещо подобно. Това със сигурност значи, че проблемите не идват от феновете и отново се прави опит да се отклони вниманието на обществото в грешната посока.

Във връзка с гореизложеното ви призоваваме за незабавни мерки за остраняването на „Аквариума“ на ст. „Лудогорец Арена“ и създаването на нормални условия за привържениците на гостуващите отбори в мачовете от календара на Първа професионална лига и Купата на България. Както е извество европейската централа УЕФА вече определи този сектор за негоден за нормално наблюдаване на футболни срещи и задължи ПФК Лудогорец 1945 ЕАД да допуска привържениците на гостуващите отбори за срещите от Лига Европа в другите зони на стадиона. Българските привърженици на футбола не са втора ръка граждани, не са и втора ръка фенове.

 

С уважение,

ПФК ЦСКА

ПФК Берое (Стара Загора)

СФК Етър (Велико Търново)

ПФК Ботев (Пловдив)

ПФК Локомотив (Пловдив)