Честит рожден ден на Красимир Балъков!

Публикувано на: 29.03.2017 г. 9:30 ч.

Рожден ден днес празнува Красимир Балъков – едно от най-ярките имена в историята на „Етър” и на българския, а и на световния футбол. Краси e емблематична фигура в историята на великотърновския футбол. В периода 1983-1990 г. полузащитникът носи виолетовия екип, като за това време печели непреходния статут на легенда на „Етър”.

Дебютът му е още през пролетта на 1983 г., когато записва два мача за родния си клуб. В края на 80-те години „Етър” завършва на два пъти (1989, 1990) с бронзовите медали в българския шампионат, а Балъков със своите девет попадения през сезон 1988/89 и десет през 1989/90 е в основата на добрите резултати.

Плеймейкърът започва отлично и следващия сезон – 1990/91, като заради отличните му игри в „Етър” той вече е и национал на България. Тимът стремглаво се е насочил към върховете в българския футбол, когато Балъков подписва предварителен договор с ЦСКА. Той дори е представен на привържениците на армейския клуб като ново попълнение, а това от своя страна довежда до масови протести в старопрестолната българска столица, където привържениците не искат и да чуят за трансфер в ЦСКА на техния кумир. Нещо повече – те заплашват да блокират пътя с жива верига, но да не пускат Балъков по пътя за София.

В крайна сметка халфът се завръща в „Етър” и играе през есента отново с виолетовия екип, след което е трансфериран в „Спортинг”. В края на сезона етърци записват златната страница в историята си, ставайки шампион на България за 1991 г.

Блестящата кариера на Краси Балъков продължава в „Спортинг”, а по-късно – и в „Щутгарт”. „Магическият халф” играе само в три клуба през цялата си кариера. Тя не блести с купи, титли и медали, каквито в изобилие са печелили далеч по-нискоразредни футболисти. Навсякъде обаче Балъков печели огромната любов на феновете…

А за признанието не са необходими златни медали. Достатъчни са два факта: избран за Футболист № 1 в цялата история на „Етър”, както и в идеалния отбор на света по време на САЩ-94.

Красимир Балъков в момента е член на Управителния съвет на „Етър Велико Търново“.

Честит рожден ден, Краси!