„Етър” най-после ще има и шампионската купа във витрината с трофеите

Публикувано на: 11.04.2017 г. 11:18 ч.

Футболен клуб „Етър” е с богата, 97-годишна история. През това време неговите представители, в това число и отборите от Детско-юношеската школа, са спечелили много и различни отличия – титли, медали и купи. Мъжкият отбор е бил Републикански шампион, първи носител на Купата на Българския футболен съюз през шампионската 1991 г., също така и първи насител на Купата на Професионалната футболна лига през 1995 г. Има и внушителна купа от престижен международен турнир като „Б” национален отбор на България през 1981 г. в Индонезия, както и отличия от други вътрешни и международни състезания. Юношите-младша възраст на клуба също донесоха две шампионски купи през 1987 и 1996 г., както и Купата на БФС през 1999 г.

Футболен клуб „Етър”  е един от малкото в страната, които имат и витрина с отличията във фоайето на официалния вход на стадион „Ивайло”. Но повече от 25 години в нея липсваше най-престижното – шампионската купа от 1991 г. По онова време тя беше преходна и старият шампион я връщаше във футболната централа, за да бъде връчена на новия. Преди 5 години тогавашният старши треньор на „виолетовите” и шампион с отбора Цанко Цветанов даде идеята и дори беше започнал да я осъществява – да се изработи копие на шампионската купа и да се постави на видно място във витрината с трофеите. Но идеята не беше осъществена, най-вече заради липса на средства.

Те обаче бяха осигурени от фен-клуба на „Етър”, който поднови и реализира идеята. Той от много години доказва голямата си любов и подкрепа към отбора, независимо в коя група играе, доказа го и сега, благодарение на неговата инициатива, шампионската купа най после да краси витрината с трофеите на виолетовия клуб.

Но преди да отиде там, тя беше показана пред публиката след предишния мач на отбора за първенството на Втора лига с втория отбор на „Лудогорец”.  Капитанът на един от детските отбори на клуба Атанас Атанасов официално я връчи на трима шампиони с „Етър”, а сега треньори в клуба – Илиян Киряков, Калоян Чакъров и Георги Георгиев. Това събитие е повод да си припомним и имената на останалите футболисти, допринесли за спечелването на шампионската титла през 1991 г. – вратарят и капитан на отбора, вдигнал първи купата преди 26 години Николай Донев, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев,  Ангел Червенков, Цветомир Първанов, Пламен Проданов, Сашо Христов, Сашо Димов, Петър Рашев, Георги Попиванов, Мирослав Байчев, Адриян Гайдарски, Александър Александров, Генчо Генчев, Мариян Метларов и първият чужденец, станал шампион на България, украинецът Игор Кислов; старши треньорът Георги Василев и неговият помощник Стоян Петров, ръководителите на клуба инж. Димо Димов и Тошо Кръстев, секретарят Павлин Генчев, администраторът Иван Ангелов, лекарят Стефан Донев и масажистът Петър Шабарков. Един сплотен и достоен за уважение колектив, допринесъл за спечелването на шампионската титла през 1991 г.

Ангел Б. ГАНЦАРОВ