Георги Трендафилов и Емил Димитров празнуват днес рождени дни

Публикувано на: 15.04.2017 г. 14:26 ч.

Георги Трендафилов и Емил Димитров – двама бивши футболисти, а след това в различни периоди и треньори на „Етър”, празнуват днес рожденните си дни.

Георги Трендафилов е роден на 15 април 1954 г. в Асеновград. Възпитаник е на детско-юношеската школа на местния „Асеновец”. Играл е за всички възрастови формации на клуба – от детския до мъжкия отбор. След това като студент в Стопанската академия „Д. Ценов” – Свищов играе за тамошния „Академик”.

После футболната му кариера преминава през отборите на „Кърпачев” /Ловеч/ и „Янтра” /Габрово/, откъдето през лятото на 1985 г. е привлечен в „Етър” от старши треньора Георги Василев. С виолетовия екип в „А” група играе три сезона – до 1988 г. След приключване на активната си състезателна дейност е дълго време треньор на „Ловико” /Сухиндол/, преди това за малко в „Етър”, а след  „Ловико” и на „Академик”/Свищов/. Бил е председател на Зоналния съвет на Българския футболен съюз – Велико Търново, а в момента е председател на Областния съвет на БФС – Габрово. От няколко години е и председател на Клуба на ветераните на ФК ”Етър”.

Емил Димитров е роден на 15 април 1960 г. в Павликени. Футбол започва да играе в детско-юношеската школа на „Дунав” /Русе/, като ученик в тамошния Техникум по електротехника. Като ученик четвърти курс на техникума играе за мъжкия отбор на русенското село Николово за първенството на зона „Янтра” /”В” група/. На един мач с отбора на павликенското село Бутово е харесан от представители на  „Червено знаме” /Павликени/ и започва да играе там, отбивайки двегодишната си военна служба. Оттам през лятото на 1982 г. е привлечен в „Етър”, за който играе 7 сезона в „А” група – до 1989 г. През това време  записва 190 мача и 9 гола, които не са малко за един деснофлангови защитник.

Като футболист на „виолетовите” е поканен в младежкия национален отбор, а след това играе и за „А” националния отбор на България. През 1989 г. като капитан на „Етър” печели бронзов медал с отбора. През лятото на същата година е привлечен в ЦСКА, с който става шампион на страната. След това футболната му кариера продължава в чужбина, като състезател на шведския „Кьопинг”. От там преминава в „Локомотив” /Пловдив/, за който играе 2 сезона и половина. После е състезател и на софийския „Локомотив” и като такъв, 35-годишен става и помощник-треньор на отбора.

Треньорската си кариера започва през 2001 г. в „Белите орли” /Плевен/, вкарвайки този отбор като старши треньор в „Б” група. След това последователно е старши треньор на столичния „Конелиано”; от осмия кръг на есенния полусезон на 2005г. и пролетния на следващата година е старши треньор на „Етър” в „Б” група, а след това и на „Монтана”. Оттам започва работа в Детско-юношеската школа на ЦСКА, където е и в момента.

Ангел Б. Ганцаров