Кръщават стадиона „Ивайло” на 45-ия рожден ден на „Етър”

Публикувано на: 02.06.2017 г. 9:14 ч.

Футболният отбор на „Етър” e четвъртият от великотърновските в колективните спортове след баскетбола, волейбола и хандбала, който започва да играе в „А” Републиканска футболна група. Това става през пролетта на 1969 г., когато се класира на първо място във втория ни футболен ешалон и придоби правото да играе в по-горния.

През същата тази пролет, точно на деня, когато 45 години преди това е създаден „Етър” – 24 април, градският стадион получава името „Ивайло”. Това става 11 години след неговото официално откриване на 24 май 1958 г. С Решение №80, по Протокол №5 от 24 АПРИЛ 1969 г., Изпълкомът на Градския народен съвет – Велико Търново, наименува градския стадион и спортния комплекс към него на „Ивайло”.

„Името на народния герой, вожд на първото антифеодално възстание в света – Ивайло, е символ на висок дух, на всеотдайност, на морално единство и победи. Името на народния син, патронът на спортната младост на древният ни град задължава всички спортисти, любители на спорта и ръководители на физкултурното движение да дават всичко от себе си за честта на Велико Търново. Нека с името на стадиона да се увеличат всички бъдещи победи на градските и окръжните отбори по различните видове спорт и дисциплини” – се казва в решението за кръщаване новия стадион в старата столица с името „Ивайло”.

Дотогава, когато е ставало дума за новия стадион, той се е изписвал като Градския стадион. Преди това всички игрища, на които са се провеждали футболни срещи, са имали имена – в двора на бившето военно училище първо се е наричал „Колодрума”, а в по-нови времена за кратко се водеше като „Етър”. Преди това игрището, където сега е парка „Марно поле” е носело същото име, а несъществуващото отдавна игрище пред жп гара Велико Търново се казваше игрище „Спартак”.

Ангел Б. Ганцаров