Етърци с купата, Велико Търново приветства героите си

Публикувано на: 05.06.2017 г. 22:40 ч.

Велико Търново отпразнува подобаващо първото място на „Етър” и влизането му в елитната група. Точно в 19:24 ч. в центъра на града пристигна открит двуетажен автобус с футболистите и треньорския щаб на „виолетовите”, който под звуците на изпълнената от Духовия оркестър Шишманова песен и на химна на „Етър” се качи на сцената под възторжените аплодисменти на великотърновските фенове.

4 години – точно толкова трябваха на “Етър” да измине пътя от третия ешелон, през Втора лига, до елита на българския футбол. “Виолетовите” станаха безапелационен първенец в групата си и вече са новия член на Първа лига.

Гости на празника бяха народният представител Станислава Стоянова, кметът на В. Търново Даниел Панов,  зам.-кметовете Снежана Данева и проф. Георги Камарашев – председател на УС на „Етър”, членът на управата Александър Нанков, виолетовите легенди Бончо Генчев, Цанко Цветанов и Илиян Киряков, зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов и др.

Приветствен адрес изпрати министърът на спорта Красен Кралев. „С голяма радост ви поздравявам за завръщането в елита на българския футбол. Спечелихте го по категоричен начин! Българският спорт може само да спечели от това, че футболен град със славна история като Велико Търново отново ще има отбор в групата на майсторите”, се казва в приветстието на министър Красен Кралев.

„Изключително ми е приятно да ви поздравя от името на президента на БФС Борислав Михайлов и искрено се надявам, че тези момчета ще показват и в елита това, което показаха по блестящ начин през изминалото първенство”, заяви Антон Попов и съобщи новината, че Велико Търново наесен ще бъде домакин на Европейски квалификации за юноши до 17 г. Той благодари на кмета Даниел Панов за това, което прави за футбола, и му връчи специален плакет от БФС за принос към развитието на българския футбол.

„Благодаря на момчетата, които върнаха спортната слава на Велико Търново! Подкрепата бе голяма и резултатът е налице. Специални благодарности към треньора Станислав Генчев – едно младо момче, на което гласувахме доверие. Специални благодарности и на феновете за интелигентното им държание на трибуните и за подкрепата. Много клубове трябва да следват вашия пример!”, заяви кметът Даниел Панов, който благодари на Александър Нанков, на проф. Георги Камарашев, на Петко Павлов и на всички, които помагат.

Даниел Панов извика на сцената Цанко Цветанов, като благодари и на Илиян Киряков, Бончо Генчев и Красимир Балъков, като призова с аплодисменти да бъде почетена паметта на Трифон Иванов. „Вълнението ми е много голяма, ще продължавам да работя с екипа си и с всички вас, боляри, футболът във В. Търново да е на достойно място. Ще продължаваме да подобряваме спортната инфраструктура, до два-три месеца ще имаме и осветление на стадион „Ивайло”. Само „Етър”!”, заяви Даниел Панов.

С овации беше посрещнат старши треньорът Станислав Генчев. „Много сме щастливи, че „Етър” се върна там, където му е мястото. Футболистите го постигнаха с много лишения и труд. Благодаря специално на феновете, моля ви да подкрепяте отбора и в елита пред пълен стадион. Всички искаме „Етър” да побеждава, но най вече – отборите, които идват тук, да изпитват респект и уважение от „Етър”, каза Станислав Генчев.

Фенклуб „Етър” обяви своя избор за Футболист на сезона – специален плакет бе връчен на избрания за № 1 Джихат Кямил. В подреждането следват Иван Стоянов, Цветомир Тодоров, Станислав Генчев, Иван Скерлев, Иван Петков, Кирил Акалски и др.

С бурни овации бяха посрещнати думите: „Победител за сезон 2016/2017 г. във Втора лига и нов член на елита е „ЕТЪР” (Велико Търново).”. Златните медали на футболистите бяха връчени от зам.-изпълнителния директор на БФС Антон Попов под звуците на „Ние сме шампионите”, а площадът пред Общината изригна, когато капитанът Кирил Акалски пое огромната красива купа за първото място.

От центъра започна шествие към Царевец, като първата спирка бе Факултетът по изобразително изкуство, където проф. Камарашев и футболистите положиха цветя пред паметната плоча за основаването през 1924 г. на „Етър”. Откритият автобус с отбора продължи, следван от шествието на феновете с виолетови факли. Светлинно шоу озари площада пред Царевец, където крепостта светна във виолетово и огряна от факлите на феновете, а празненствата завършиха със спектакъла „Царевград Търнов – Звук и светлина” под възгласите „Има ли боляри? Има! Колко сте? Много! Само „Етър”!.

На 16 юли етърци стартират битките в елитната група. С много очаквания и надежди да върнат славната футболна история на Велико Търново.