Петър Петров се извини на „Етър”, разглеждат жалбата в четвъртък

Публикувано на: 18.12.2017 г. 17:01 ч.

В четвъртък ще бъде разгледана жалбата на „Етър” за съдийството в мача срещу „Славия”, обяви председателят на Съдийската комисия Петър Петров. След последния есенен кръг на Първа лига има две жалби срещу съдийството – от „Етър” и от „Лудогорец”, те ще се разгледат на заседанието в четвъртък, когато изтича срокът за подаване на писма.

След заседанието на Изпълкома на БФС Борислав Михайлов заяви, че трима-четирима души оказват натиск на съдиите, често и чрез други или трети хора, и дори ги нарече съдийски мениджъри. Петров беше попитан дали си има идея кого е визирал Михайлов: “По-добре попитайте него. Аз нямам съмнения в съдиите, че изпълняват поръчки. За мен грешките им са от спортно-техническо естество. Има натиск върху тях, най-вече чрез медиите, обществен натиск. Искам да кажа, че от мен натиск няма и няма как да има, тъй като не е имало случай аз да се обадя преди четвъртък, когато се правят назначенията, или след това, за да коментираме отсъжданията на който и да е съдия. А дали има натиск от клубовете, не искам да коментирам. Има органи, които трябва да следят за нерегламентирани контакти. Не мога да знам в обикновения живот кой с кого се среща, с кого пие кафе”.

Петър Петров се извини на „Етър” и на още 4 клуба заради грешки на реферите в последните мачове от сезона. “Извиних се на ЦСКА, защото това е европейско поведение. Но какво ни беше върнато отсреща? “Всички съдии са безсрамници”. Затова сега се извинявам на „Лудогорец”, на „Етър”, на „Ботев” (Пловдив), на „Черно море” и специално на „Верея”, тъй като Илиан Илиев няколко пъти настоява за това.

Грешките са част от играта. Обръщам се с послание към всички клубове – едно от правилата на футбола е, че футболна среща не може да започне без съдии и не може да завърши. Съдиите ги има създаването на футболната игра и ще ги има. Пожелавам им да са смели, да са личности и да бъдат безпристрастни. Както съдиите, така аз и Съдийската комисия допускаме грешки. Може би при изготвянето на ранглистите, може би налагането на наказанията. Благодаря на медиите за това, че са коректив. В повечето случаи са прави да ни критикуват.

Надявам се, че през пролетта съдиите ще се представят по-добре и най-много се надявам, че няма да предрешим първенството,” завърши Петър Петров по време на връчването на ежегодните награди на Асоциацията на българските съдии.