„Етър“ навършва 95 години, в 19:24 ч. ще бъде почетена годишнината

Публикувано на: 23.04.2019 г. 16:27 ч.

95 години се навършват в сряда от основаването на „Етър“. На 24 април 1924 г. в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се свиква общо събрание на футболните деятели. Целта е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички са “за”, а полемики предизвиква само името на бъдещия клуб – “Янтра”, “Орлов връх” или “Етър”. След горещи спорове надделява мнението клубът да бъде наречен на славянското име на р. Янтра.

„Виждайки, че разцеплението води до отслабване на футбола във В. Търново, основателите на МСК, макар и пръснати в четири враждуващи помежду си клуба, решихме да си подадем ръка и в името на прогреса на футбола в града клубовете да се обединят. Така на 24 април 1924 г. се свика Общо събрание в една от стаите на Девическата гимназия (днес – Факултет по изобразително изкуство). Събранието беше много бурно и масово посетено. Направени бяха три предложения за име на новия обединен клуб – “Янтра”, “Орлов връх” и “Етър”. След много горещи спорове клубът получи славянското име на река Янтра – “Етър”, което значи бързотечаща вода“, разказва в спомените си Никола Илиев.

През 2014 г. по повод на 90-ия юбилей на сградата, където е учреден „Етър“, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април вече се поставят цветя. И утре традицията ще бъде спазена, като ръководството на клуба и феновете ще положат цветя пред плочата точно в 19:24 ч.

Още няколко кръгли годишнини се навършват т.г. – сто години организиран футбол в града, 50 г. от първото влизане в „А“ група, 40 г. от първите сребърни медали на децата, в чиито редове бе и Балъков. Годишнината ще бъде отбелязана на 3 май на стадион „Ивайло“ с мач между два отбора – единият е отборът на Балъков от 1979 г., като в него ще се включат още Цанко Цветанов, Киряков, Митко Аврамов, Генчо Генчев, Георги Георгиев, Станислав Генчев. Другият е сборен тим от шампионските отбори на юношите на „Етър“ от 1987 и 1999 г., като в него ще са Калоян Чакъров, Сашо Христов, Тодор Колев, Стефан Ангелов, Владимир Атанасов, Свилен Василев и др. Любопитното е, че на 3 май, в деня на мача, се навършват и точно 50 години от паметната победа на „Етър“ над „Бенковски“ (Видин) през 1969 г., която му отваря пътя към първото влизане в „А“ група.