Александър Нанков: „Вторият отбор ще развива младите таланти на „Етър”

Публикувано на: 19.05.2019 г. 10:17 ч.

Станислав Генчев става старши треньор на „виолетовите”

Александър Нанков – член на клубната управа на „Етър” и човекът, който положи началото на възраждането на „виолетовите”, даде интервю, в което сподели мнението си за работата на Красимир Балъков, за бъдещето на клуба и визията си за развитието занапред.

– Г-н Нанков, появи се информация, че „Етър” няма да получи лиценз за участие в Лига Европа. Има ли клубът някакъв проблем с лицензирането?

– Не, нямаме никакъв проблем. Всички играем в този „цирк” и се познаваме много добре… Няма драма в това нещо. Има си етапи, на които се подават необходимите документи, но знаете, че в България всичко минава през медиите. И когато някой иска да създаде напрежение, всичко може да се извади от контекста.

– Как ще коментирате работата на Балъков през тези два сезона и поканата към него да стане национален селекционер?

– Много се радвам, че работихме с човек като Краси Балъков. Мое желание беше той да се върне да работи във В. Търново, двете страни да си повярваме във възможностите. Крайният резултат се вижда от всички. Краси е страхотен професионалист и много добър приятел. Балъков беше необходим за надграждането на линията, по която вече шест години „Етър” върви. Той ни даде и основа, от която всички се учим, и тази основа трябва да се използва и занапред, за да има устойчивост във футбола в нашия град. Мисля, че и двете страни спечелихме от тази съвместна работа.

– Още при представянето му Вие казахте, че той е един от най-добрите треньори в България и сега поканата за националния отбор потвърждава това…

– Казах го и при представянето, и при успешния завършек на миналия сезон след мачовете с „Дунав”. Това се потвърди и показва, че колкото и нескромно да звучи, ние във Велико Търново работим правилно и имаме нюх за нещата. За мен поканата му от БФС беше очаквана и трябваше да се случи, защото Балъков е най-добрият избор за националния отбор. България само ще спечели от това и в момента всички трябва да застанат зад него, защото българският футбол трябва да върви напред.

– В щаба му влизат и Станислав Генчев и Калоян Чакъров, какво е бъдещето им в „Етър”?

– Калоян Чакъров и занапред ще работи в националния отбор, а Станислав Генчев след двата мача с Чехия и Косово се връща начело на „Етър”. Ние имаме линия, която следваме, и моето желание е винаги да има приемственост и устойчивост. След двете евроквалификации Станислав Генчев ще бъде представен като старши треньор, а щабът му остава същият.

– Ще се реализира ли идеята Ви за създаване на втори отбор на „Етър”, в който да се обиграват младите таланти?

– Да, той ще започне още това лято участие в „А” областна група. Целта пред него е още първия сезон да влезе в Трета лига, където да се утвърди трайно. За мен е важно развитието на целия клуб, а школата и младите футболисти са част от това развитие. В „А” областна, и след това в Трета лига, тези млади играчи след U17 трябва да покажат своите възможности. Ще започнат от четвърто ниво, защото има някакви непонятни за мен бюрократични изисквания, но ще ги приемем и първия сезон ще сме в „А” областната група.

– Кои ще играят в този състав?

– Основата му ще бъдат нашите млади кадри – 17-годишни и дори по-млади. Разбира се, ще има и 3-4 опитни футболисти, които също са свързани с „Етър”. Основната идея е обиграването им и да получат възможност да играят в мъжкия футбол. Не ни е приоритет да играят в елитната U19 група, а да трупат опит в мъжкия футбол. Така ще се види кой от тях може да пробие и в Първа лига. Този отбор трайно трябва да присъства в третия ешалон.

– Кой ще води този втори отбор?

– Треньор ще бъде Марин Стефанов. Отборът ще бъде стъпало и предизвикателство и за бъдещи треньори на „Етър”, те ще бъдат само от нашата школа. С финансовото им подсигуряване ще се заема и аз лично, защото смятам, че развитието на школата ни е следващата важна стъпка. В началото започнахме с 80 деца, първата задача бе да се структурира школата, да имаме отбор в елита. Сега вече имаме тимове и в елитните U15 и U17 групи, а бъдещият втори отбор ще бъде следващото надграждане.

– Доволен ли сте от работата на школата?

– Да, доволен съм. И от всички треньори, и от директора й Никола Велков. Разбира се, винаги има и какво още да се желае. Смятам, че това е правилната посока.

– Визията ви за клуба занапред?

– Тук искам специално да благодаря и на Цанко Цветанов, който винаги е бил до мен и ми е помагал. Ще разчитам и занапред на неговата помощ, Цанко е много качествен човек и голям професионалист, благодаря му! А що се отнася до „Етър” като цяло – продължаваме развитието му. Моята препоръка към кмета на Велико Търново (защото този клуб е на града) е още по-сериозно да гледа на него и правилно да разчита хората, които работят за това. Така да отдава нужното внимание към екипа, който е ангажиран с този проект, и да вземе още по-мъжки нещата в свои ръце.