В празник на детския футбол превърнаха уикенда младите таланти

Публикувано на: 21.06.2020 г. 15:12 ч.

Във футболен празник за детските отбори се превърна този уикенд. Поводът бе 19 юни, който е обявен за Световен ден на детския футбол и се отбелязва с решение на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) и Международната футболна федерация (ФИФА), подписано през  2001 г., за да се привлече вниманието на децата и младежите към спорта.

В тази връзка и в унисон с визията на за развитие на спортната култура на децата от най-ранна възраст, Община Велико Търново и “Етър” организираха спортен празник с участието на отбори от региона.

Надпреварите бяха в събота и неделя в три възрастови групи – за деца, родени през 2010, 2011 и 2012 година. Важно условие бе, че турнирите нямаха състезателен характер – въпреки че се играха по футболните правила за провеждане на мачове, със съдии, резултатите не се вписваха в протокол и не бяха обявявани, съответно нямаше и крайно класиране. Всички срещи бяха провеждани и при спазване на мерките за безопасност във връзка с пандемията от коронавирус.

Отборите на “Етър”, горнооряховския “Локомотив”, “Севлиево” и “Янтра 2013” (Габрово) се включиха при момчетата, родени 2011 г. За тях това бяха първи мачове на Футбол 7. Кметство Шемшево отново подготви чудесно терена, носещ името „Петър Шатров”, за който се грижи постоянно, а организаторите от “Етър” осигуриха за малките футболисти напитки и пици.

На терена на комплекс „Спортно Търново” пък играха най-малките – родени през 2012 година, които участваха на Футбол 5. Там сили премериха “Етър”, “Севлиево”, “Янтра 2013”, “Дунав” (Русе) и “Академик” (Свищов).

Най-големите – родени 2010 година, мериха сили на терена „Трифон Иванов” до Спортно училище „Георги Живков”. Те играха мачовете си по правилата на Футбол 7. Първият мач бе между домакините от „Етър” и „Янтра 2013” (Габрово), после се срещнаха „Лато” (Алеково) и „Севлиево”. След това габровци играха с „Лато”, етърци срещнаха севлиевци и „Лато”, а турнирът завърши с габровско-севлиевско дерби. За всички деца отново имаше напитки айрян и пици, осигурени от организаторите. На организаторите помогнаха със съдействие “Лайтс” ООД, “Лактима” ЕАД, “Пазари-Велико Търново” ООД, Комплекс „Спортно Търново“, Кметство Шемшево и Общинско предприятие „Спортни имоти“.

Турнирът беше подкрепен от програмата Grassroots за масов футбол на БФС, целяща развитието на детско-юношеския футбол в България и бе продължение на Мини Шампионската лига по футбол за детските градини, проведена във Велико Търново през есента на 2019 г.

Организаторите планират изявата да се развие и да се превърне в ежегоден международен турнир по повод Световния ден на детския футбол.

“Треньорите от школата на “Етър” благодарят на спонсорите и родителите на децата за подкрепата, която оказват в ежедневния тренировъчен процес и разчитат на още по-голямо внимание от страна на ръководството на клуба и Община Велико Търново”, коментира Свилен Василев.