Етърци играха с червени точки в подкрепа на “Не на насилието”

Публикувано на: 05.12.2018 г. 19:24 ч.

Тимът на “Етър” се включи в кампанията, с която “Зонта клуб” и съмишленици казват “Не на насилието над жени”. Кампанията тече от 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на наслието срещу жените, и 10 декември – Международен ден на човешките права.

“Виолетовите” футболисти излязоха на терена с червена точка на дясната буза, както миналия уикенд го направиха колегите им от Серия А на Италия. С червени точки бе и треньорският щаб начело с главния мендижър Красимир Балъков.

Зонта клуб Велико Търново е създаден през 2002 г и е част от голямото семейство на Зонта Интернешънъл, международна женска организация , която е създадена през 1919 г. в Чикаго , САЩ . Зонта Интернешънъл (Zonta International), е организация, в която към 2018 г. членуват повече от 29 000 жени от 63 държави по света, работещи заедно, за да превърнат равенството между половете в реалност за жените и момичетата по целия свят. Днес Зонта е световно обединение на жени с мисията за чест и овластяване на жените чрез правно застъпничество  ,и като им служи. Работи за свят, в който правата на жените са разпознати като човешки права. Свят, в който всяка жена може да изяви своя пълен потенциал. Свят, в който жените имат равни възможности с мъжете, за да определят настоящето и бъдещето. В такъв свят жените няма да се страхуват от насилие.

От 100 години Зонта Интернешънъл защитава интересите на жените по света, и провежда политика за издигане статута на жените в целия свят. Зонта Интернешънъл е неправителствена организация , която има консултативен статут към ООН и статут на участник в Съвета на Европа! В България има 8 Зонта клубове, разположени два клуба в София ,по един клуб в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново.

сн. Анатолий Йорданов