Преди 30 години “Етър” стана шампион!

Публикувано на: 09.06.2021 г. 13:19 ч.

30 години се навършват днес от шампионската титла на “виолетовите”. На 9 юни 1991 г. „болярите” стигнаха до най-големия връх в историята си. Кръглата годишнина ще бъде почетена тържествено днес на стадион “Ивайло”.

Проявите ще започнат с традиционната фен зона за привържениците с музика, храна и напитки, която ще продължи от 15:00 до 23:00 ч. По същото време ще отвори и фен магазинът. Специални паметни шалчета за юбилея ще бъдат там в продажба за феновете, както и книгите „Трифон Иванов – Железния: Биография на една вечна легенда” и „Те играха за „Етър”, а също и юбилейният вестник на Ангел Ганцаров „Виолетови шампиони”. От 15:30 ч. в залата за пресконференции на стадиона ще има две прожекции на филма „Виолетови шампиони”.

Празненствата на стадион „Ивайло” стартират от 18:00 ч., като входът ще бъде свободен за всички зрители. Тържественото шествие и представяне на отборите от Детско-юношеската школа на „Етър” на пистата на стадион „Ивайло” под аплодисментите на публиката е символ на приемствеността във великотърновския футбол.

Шампионите от „Етър” ще излязат в 18:10 ч., като всеки един от футболистите ще бъде подобаващо представен. Една от кулминациите ще бъде оригиналната шампионска купа на „Етър”! Тя пристига на стадион „Ивайло” специално за празника – за първи път от 1991 г. насам феновете ще я видят, а шампионите отново ще могат да я вдигнат в ръцете си, така както го сториха пред точно 30 години! Досега в клубната витрина бе само реплика на купата, която бе направена преди няколко години със средства, събрани от феновете.

После предстои и тържествена част, в която възпоменателни плакети ще получат всички участници в мача „Етър” – „Берое” (ветерани). Самата среща стартира от 18:40 ч., като „виолетовите” легенди ще бъдат водени от треньорския тандем Георги Василев и Стоян Петров. Те ще играят в две полувремена по 20 минути, а при евентуално равенство ще има и дузпи.

Друга от изненадите е екипът, с който ще излязат за мача футболистите на „Етър”. Той бе направен специално за юбилея и е пълно копие на шампионския екип, с тогавашната емблема на клуба, като единствената разлика е, че на гърдите има изписано „Шампиони-91”. В почивката на мача пред централния сектор ще бъдат представени и книгите „Трифон Иванов – Железния: Биография на една вечна легенда” и „Те играха за „Етър” и юбилейния вестник „Виолетови шампиони”, с които всеки може да се сдобие на място.